Lees Verder

Holidayjam Reunion 11 mei

06-03-2019, 23.00-05.00

Club Cell Almere

Lees Verder

Bluetiek-In 30 mrt

30-03-2019, 22.30-04.00

Hal 4 Rotterdam

Lees Verder

Holidayjam Reunion

09-02-2019, 23.00-05.00

winkel van sinkel

Syrië na de kruisraketten: hoe nu verder?

Syrië na de kruisraketten: hoe nu verder?

16-04-2018
Voor de heel korte termijn verwacht een aantal Britse experts dat Rusland toch nog met een nastoot komt. Een vergelding voor de vergeldingsaanval die drie westerse landen zaterdagochtend uitvoerden. Een gelimiteerd antwoord op de gelimiteerde straf voor de Syrische president Al-Assad, omdat hij opnieuw gifgas zou hebben gebruikt tegen burgers. De Britse defensie-expert en hoogleraar Michael Clarke verwacht dat de Russen digitaal zullen terugslaan. ,,Een Russische aanval in de komende twee tot drie weken vormt een grote bedreiging. Die zal zich richten op het transportsysteem, de gezondheidszorg, of de luchtverkeersleiding. Iedereen loopt risico’s”, aldus Clarke.

De Nederlandse militair historicus Christ Klep sluit Russiche ‘cyberwraak’ niet uit maar denkt dat Vladimir Poetin vooral reden heeft om helemaal niets te doen. ,,Wat voor zin heeft het voor hem om de situatie te laten escaleren nu hij zo voorligt op de rest? Poetin heeft twee enorme strategische voordelen in Syrië. Hij weet dat zijn bondgenoot de oorlog gaat winnen. Dat duurt nog een paar maanden of misschien wat langer, maar dan zit Poetin heus vooraan om de vredesvoorwaarden te dicteren. Voor de komende decennia heeft Rusland in Syrië een heel trouwe bondgenoot op een zeer strategische plek in het Midden-Oosten.”

,,Ten tweede hebben de Verenigde Staten aangekondigd dat ze over zes maanden weg zijn uit Syrië. Tenminste, dat beloofde Donald Trump. Nou weet je het bij deze president nooit, maar zijn achterban verwacht dat ook van hem. Puur strategisch bekeken hoeft Poetin alleen maar met de armen over elkaar in het Kremlin te blijven zitten. Natuurlijk wel hard roepen in de Veiligheidsraad dat je zeer verontwaardigd bent en zo, maar meer niet.”

Cyberniveau

De Russen kunnen zeker klappen uitdelen maar digitaal zijn ze niet erg subtiel

Anders dan veel militaire experts gelooft Klep absoluut niet in een derde wereldoorlog op cyberniveau, 'want de Russen zullen ook die verliezen'. Mogelijk dat we de komende dagen wel berichten krijgen dat allerlei Amerikaanse systemen gestoord worden. ,,De Russen kunnen zeker klappen uitdelen maar digitaal zijn ze niet erg subtiel. Ze kunnen bijvoorbeeld een hele regio overspoelen met elektronische signalen. Dan heeft iedereen daar last en zij zelf ook, maar goed:  dat is volgens de haviken in Moskou dan beter dan niks doen.”

De oorlog in Syrië zal nog even duren en de laatste gruwelen hebben we nog niet beleefd, maar uiteindelijk eindigt het ermee dat alle partijen, inclusief president Al-Assad, straks in Genève gaan onderhandelen, voorspelt Klep. ,,En Poetin staat dan groot achter hem. We hebben als Westen al lang duidelijk gemaakt dat we in Syrië niet echt gaan ingrijpen. Alles is gericht op een compromisvrede. Alle partijen aan tafel krijgen en dan een soort herstart maken, daar zijn alle buitenlandse diensten van de westerse landen mee bezig." 

Syrië wordt dan een soort pro-Assad federatie met een politiek systeem vol compromissen. Assad is de winnaar, hij bepaalt de agenda. Klep: ,,Het zal een politiek systeem worden waarin zijn Alawieten altijd een 55 procent meerderheid krijgen op belangrijke politieke vergaderingen. Verder krijgen alle andere belanghebbenden een heel klein stukje van de taart, zoals in Irak en Bosnië is gebeurd. En vervolgens gaan we met zijn allen besluiten tot de wederopbouw van Syrië.”

Bron : AD
<<< Back to news...